Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donțu, i-a solicitat președintelui țării, Klaus Werner Iohannis, printr-o declarație politică, să reevalueze îndemnul adresat public clasei politice de amânare după 2016 a dezbaterilor, pentru modernizarea Constituţiei. Donțu i-a adus aminte șefului statului că în campania electorală pentru alegerile prezidențiale a făcut din ideea de modernizare a Constituției una din temele sale principale arătând că ultimul îndemn al președintelui înseamnă practic reluarea dezbaterilor în următorul mandat 2016-2020 şi încetarea activităţii actualei Comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României. ”Prin punerea în aplicare a acestei intenții șeful statului nesocotește propunerile venite de la cetățeni prin Forumul Constituţional, Consiliului Ştiinţific format din specialisti în Drept constituțional, a Comisiei de la Veneţia care a dezbătut împreună cu Comisia parlamentară proiectul de revizuire și a  emis și un aviz. De asemenea domnul Iohannis nesocotește munca și contribuţia unor instituţii precum, BNR, Academia Română, Biserica Ortodoxă, Asociaţia Magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, Parchetul de pe lângă ICCJ, Asociaţia Procurorilor din România si Curtea de Conturi etc. .Trebuie redeschise dezbaterile privind întărirea capitolului „Drepturi şi libertăţi” din Constituţie cu următoarele: creanţele împotriva statului să aibă acelaşi regim juridic cu plata obligaţiilor fiscale, repararea prejudiciului printr-o despăgubire echitabilă cu privire la dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, garantarea principiului egalităţii de arme între acuzare şi apărare, garantarea dreptului la protecţia datelor cu caracter personal, garantarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, garantarea secretului corespondenţei, garantarea dreptului la un mediu sănătos prin asigurarea protecţiei, refacerii şi utilizării durabile a patrimoniului natural asa cum șeful statului s-a angajat şi prin Strategia Naţională de Apărare pe care a prezentat-o camerelor reunite ale Parlamentului în anul 2015”, a declarat Donțu.
”Modernizarea Constituției nu trebuie să cadă nici în derizoriul luptelor politice, nici în cel al „modernizarii de dragul modernizării”


Parlamentarul social democrat îi reamintește președintelui României că este primul cetăţean al ţării, garantul drepturilor constituţionale cetăţeneşti iar atitudinea sa trebuie să fie una conformă. ”Ca atare, trebuie să fie primul care prin întreaga sa conduită și preocupare să reflecte atât drepturile, cât și obligațiile cetățenești într-un stat democratic. Și pentru că vorbesc aici de obligații, obligația președintelui ca primul cetățean al României este aceea de a garanta siguranța fiecărui român. Fără aceasta, nu poate exista și nici nu se poate manifesta siguranța statului român în sine, indiferent de orice strategii am gândi în acest sens.  Există o singură cale pentru că toate acestea să fie asigurate- Constituția! Cea care are într-adevăr nevoie de modernizare. Căci, așa cum ființa umană evoluează, și această lege fundamentală trebuie să o facă în raport cu omul. Iar pentru ca toate acestea să se întâmple, personal, consider că este nevoie ca șeful statului să își exercite atribuția și să-și respecte obligația de a avea permanent un dialog interinstituțional cu noi, cei care suntem responsabili din punct de vedere legislativ. Sper ca acest lucru să se întâmple și, dincolo de orice interes politic, să primeze cel general, al statului și al cetățenilor săi cărora trebuie să li se garanteze în mod cât se poate de clar drepturile. Cum altfel decât printr-un grad cât mai ridicat de protecție constituțională? Căci, în actualul context internațional se poate observa cât de important este pentru fiecare stat să le ofere cetățenilor săi certitudinea siguranței și respectării statutului de ființă uman”, a spus Donțu. El a subliniat că modernizarea Constituției este un proces de cea mai mare importanță care nu trebuie să cadă nici în derizoriul luptelor politice, nici în cel al „modernizarii de dragul modernizării”.

”Președintele renunță prea repede la recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale şi al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român”

Donțu a menționat că este necesară înfiinţarea Regiunilor, accesul la iniţiativă legislativă cetăţenească într-un mod real şi posibil prin micşorarea numărului iniţiatorilor unui astfel de demers precum şi separarea atribuţiilor celor două camere ale Parlamentului. Totodată, a adăugat el, este necesară infiinţarea instituţiei Avocatului Copilului, suprimarea traseismului politic, eliminarea ambiguităţilor în ceea ce priveşte numirea prim-ministrului după alegerile parlamentare, reprezentarea României la Consiliul European pe probleme economice şi dizolvarea Parlamentului dacă propunerea de demitere a Preşedintelui nu întruneste o majoritate de 50% + 1. ”Nu în ultimul rând președintele renunță prea repede la recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale şi al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român precum şi la garantarea independenţei BNR, prin aceea că BNR nu trebuie să primească instrucţiuni de la nici o autoritate sau instituţie a statului. Domnul Iohannis a renunțat prea repede la propunerile Comisiei de revizuire, privind autonomia universitară reală şi la modul cum statul promovează creşterea competitivitătii economice prin dezvoltarea economică în condiţiile ocrotirii mediului înconjurător şi prin asigurarea protecţiei consumatorului şi asigurarea exploatării resurselor în condiţiile de maximă eficienţă economică şi cu accesul nediscriminatoriu al tuturor celor interesati”, a spus senatorul PSD de Suceava. Ovidiu Donțu a accentuat faptul că modernizarea Constituției trebuie să depășească urgent stadiul său incipient, ”iar pentru aceasta este nevoie nu numai ca parlamentarii să respecte angajamentele ci și președinte Klaus Werner Iohannis”.

Senatorul Donțu îi solicită șefului statului să reevalueze îndemnul de amânare după 2016 a dezbaterilor pentru modernizarea Constituţiei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava