MOPAN Suceava

Senatorul ALDE de Suceava, Ilie Niță, a declarat astăzi că va susține inițiativa Guvernului României de a veni în sprijinul primăriilor care au proiecte europene întârziate sau care s-au aflat în blocaj. Președinte al comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare din Senatul României, Ilie Niță a precizat că a susținut și a votat avizarea favorabilă a proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2017 pentru adoptarea unor măsuri fiscal – bugetare.

Ilie Niță a explicat că proiectul de lege are ca obiect instituirea unor măsuri potrivit cărora unităţile administrativ teritoriale pot solicita din contul curent al Trezoreriei Statului împrumuturi din venituri din privatizare în limita sumei de 500.000 mii lei pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014 – 2020, inclusiv pentru cheltuieli neeligibile asociate proiectelor. El a explicat că unitățile administrativ teritoriale pot contracta împrumuturile locale numai dacă la data depunerii documentaţiei nu prezintă restanţe la împrumuturile contractate anterior din veniturile din privatizare.

Senatorul ALDE Suceava a precizat că această soluţie legislativă are în vedere, în principal, măsuri pentru a limita sau evita ca riscul de neperformanţă al proiectelor finanţate prin împrumuturi acordate de către trezoreria statului. „Având în vedere aceste aspecte, precum şi necesitatea atingerii priorităţii majore a Guvernului de a spori absorbţia fondurilor europene, în vederea creării spaţiului fiscal şi a susţinerii creşterii economice, precum şi timpul scurt rămas pentru finalizarea implementării proiectelor a fost necesară crearea unui mecanism de sprijinire a finanţării autorităţilor administraţiei publice locale pentru a permite implementarea proiectelor precum şi deblocarea stagnării investiţiilor aflate în curs”, a explicat Ilie Niță. El a subliniat că prin aceste măsuri se urmărește sprijinirea implementării proiectelor de către autorităţile publice locale care au înregistrat întârzieri sau care s-au aflat în blocaj, ca urmare a lipsei de resuse financiare în bugetele locale, pentru a asigura cota de 2% confinanţare proprie, sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile. Ilie Niță a arătat că astfel vor fi deblocate şi 49 de proiecte nefuncţionale care își continuă derularea până la data de 31 decembrie 2018.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
PNL - Gheorghe Flutur
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava