Concert pascal
MOPAN Suceava

Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava ocupă locul 6 în topul universităților românești în ce privește transparența instituțională. Clasificarea a fost făcută după ce 55 de universități publice românești au fost analizate într-un studiu realizat de Societatea Academică din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. În cadrul studiului au fost analizate site-urile tuturor celor 55 de universități de stat din România, ținându-se cont de 14 criterii de transparență și analizând prezența unor informații și documente pe care noi le considerăm relevante pentru orice instituție de învățământ superior care funcționează după principiile bunei guvernanțe: date de contact, anunțuri pentru licitații și achiziții publice; anunțuri pentru angajări și scoaterea la concurs a posturilor vacante; anunțuri despre programe de mobilități pentru studenți; declarații de avere și de interese; rapoarte de activitate anuale; detalii despre Comisia de etică și funcționarea acesteia; organigrama și contactele angajaților universității; existența Codului drepturilor și obligațiilor studentului(Statutul Studentului); lista cu taxele percepute de universitate; carta universitară; hotărârile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administrație); procesele verbale ale ședințelor structurilor de conducere şi rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenți.
„Sigur că aceste criterii pot fi discutabile, sunt anumite aspecte care ţin de politică regională, nu neapărat de cea a unei universităţi şi, din experienţa pe care o am, vă pot spune cîteva puncte de vedere şi din străinătate cu privire, de exemplu, la evaluarea cadrelor didactice de către studenţi. Universitatea din Suceava pune pe website-ul facultăţilor şi al universităţii, în general, o statistică a acestor rezultate, astfel încît se poate vedea o situaţie a acestor evaluări, nefăcînd publice rezultatele evaluării individuale. Acest lucru se întîmplă în toate universităţile din SUA, nu ştiu exact unde, în ce ţară au constatat ei că se publică aceste rezultate individuale. Sunt aspecte care ţin şi de modul în care abordezi această problemă. În cadrul Universităţii noastre decanul discută cu cadrul didactic, îi prezintă rezultatel, se discută metodele de îmbunătăţire, dacă e cazul, şi se prezintă această statistică în consiliul facultăţii, din care fac parte şi studenţi, se discută, se iau măsuri punctuale pentru cazurile care sunt într-adevăr critice, după care se postează pe website. Universitatea <Ştefan cel Mare> se află în top, ocupă locul 6 între cele 55 de facultăţi, la numai 4 puncte de prima clasată, cu 88 de puncte. Avem o deschidere totală în a informa atît studenţii, cît şi publicul larg, dar trebuie de văzut dacă aceasta este soluţia cea mai bună. V-am dat un exemplu, dar mai sunt alte aspecte care, din păcate, sunt ascunse de alte universităţi şi consider că reprezintă o problemă a sistemului universitar românesc şi că trebuie, totuşi, mult mai multă transparenţă în declaraţii de avere şi de interes, anunţurile prinvind licitaţiile – vedem că sunt tot felul de dispute cu privire la licitaţii şi atunci transparenţa poate asigura această încredere în sistemul de licitaţii publice – anunţurile privind angajările – noi încercăm să selectăm persoanele cele mai potrivite pentru posturile pe care le avem şi cred că nu întîmplător această transparenţă a condus la atragerea unui număr important de cercetători din străinătate în ultimii ani – deci sunt lucruri în care şi eu consider că ar trebui mult mai multă transparenţă în sistemul universitar românesc şi cred că această transparenţă va aduce beneficii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector USV.
Societatea Academică din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România au dat publicității un raport în care se arată gradul de transparență a 55 de universități din România, analizate în cadrul programului de cooperare elvețiano-român. „Într-o societate care se vrea a fi democratică, transparența și accesul la informație nu ar trebui restricționate, cu atât mai mult atunci când vorbim despre aceasta în contextul universităților din România. Marea majoritate a universităților nu fac public anumite documente, informații sau hotărâri ale structurilor de conducere, iar informațiile deja existente fie sunt greu de înțeles, fie sunt foarte ascunse, fapt care îngreunează automat accesul oricui la acestea“, se arată în raport.
Toate cele 55 de rezultate și detalii privind metodologia de lucru pot fi consultate pe site-ul Coaliției pentru Universități Curate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava