Concert pascal
MOPAN Suceava

Duminica ce tocmai a trecut, a treia după Rusalii, a fost ca o prelungire a rugăciunilor din ziua  de Sânziene. O duminică în care, împreună cu peste 200 de copii și tineri, alături de părinți și profesori ai lor, am putut dovedi împreună cât de frumos ne poate aduna în binele-mplinit de drag, un dram de omenie.

La ediția din acest an a maraton-festivalului cultural și filantropic pentru copii și tineret „Sânzienele copiilor”, au participat 28 de echipaje din școli și licee din județul Suceava, nerăbdători să pună la-ncercare CopilOmenia. Am voluntariat pentru a putea construi Foișorul bunicilor cu dor, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca.

Timp de mai bine de patru ore, în sala de spectacol și în foaier, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, n-au contenit nici spectacolul, exercițiile de admirație și turul galeriilor de artă, și nici bucuria descoperirii, împărtășirea de gând bun și generos și empatia. O spun cu multă încredințare și cu recunoștință, doar una ne-a lipsit și-n acest an din șirul celor șapte arte frumoase, pentru că – și pe scenă și în spațiile de expoziție – au nelipsit muzica, pictura, dansul, sculptura, literatura, elementele de arhitectură (prezente în galeria de fotografii).

S-a cântat și muzica a încântat. Muzică vocală și instrumentală, „Crai Nou”, pricesne, folclor, cântece ale copilăriei, piese etno, dar și arii consacrate universal, interpretate de soliști sau în duet, de coruri de copii, ansambluri artistice și grup vocal-tradițional. Au nelipsit vioara, orga, flautul și fluierul; pricesnele, cântarea omofonă, cântecul patriotic, cel de jale și dor și nici cel de joc și de petrecere.

Cine au fost mai micii sau mai marii artiști voluntari? Ansamblul „Kolomeika” de la  Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret, coord. prof. Zirca Ianoș; Ansamblul „Flori de merișor”, de la Școala Gimnazială Poiana Stampei, coord. prof. drd. Dorina Paicu, director;  Grupul vocal „Izvorașul” de la Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni, coord. prof. Loredana Cozma și prof. Ioana Cozma; Grupul vocal „Petru Mușat” al  Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, prof. Oana-Diana Onesim; Ansamblul „Brăduțul” al Școlii Gimnaziale „Ion Șuhane” Frumosu, coord. prof. Eugenia Vaman, prof. Cornelia Niga, consilier educativ.

Deopotrivă, Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, coord. prof. Vasile Schipor, director al Casei de Cultură din Vicovu de Sus, grup care nu are nevoie de nicio prezentare, consacrat fiind ca „tânăr ambasador de  tradiție și spiritualitate românească”, supranume confirmat și reconfirmat, premiat și aplaudat la scenă deschisă, de nenumărate ori,  în cei 13 ani de activitate artistică.

Iar soliștii, copii și tineri, pasionați de muzică clasică sau de folclor, de la: Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava; Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, Suceava;  Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Mirela Havîrneanu; Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava; Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret; Școala Gimnazială Nr. 1 Bogdănești, coord. prof. Elisabeta Holban și prof. dr. Nicoleta Ursuțu, director; Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Marcela Norocel; Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălănești; Școala Gimnazială Bosanci, coord.. prof. Tamara Bujorean; Școala Gimnazială „Aurelian Stanciu” Salcea, prof. soprana Valentina Tablan-Popescu; Școala Gimnazială Poiana Stampei.

Nu ne-au lipsit literatura, vă spuneam, și nici incursiunile în „Confesiunile” Fericitului Augustin, în poezie și teatru oferite de Efrema Matei, de la Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, coord. prof. Monica Matei și Ioan Ignat, de la Școala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, coord. prof. Elena Ignat.

În târgul de produse culturale „CopilOmenia”, tablouri, icoane pe sticlă și pe lemn, machete de biserici, semne de carte, bijuterii  și multe-multe produse handmade, creative și culturale, realizate de copii și tineri  în diverse activități școlare, în: Cercul „Micii meșteșugari” și  Cercul de pictură, de la Școala Gimnazială Berchișești, coord.  bibl. Lăcrămioara Lupăescu,  prof. Cristina Bilan și prof. Loredana-Elena Dura, director; Cercul de handmade „Vlăstarele Bucovinei”, de la Liceul Tehnologic Nr.1, Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Tiberiu Creciunescu;  Cercul de pictură de la Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni, coord. prof. Vlad Ichim și prof. Ionela Iacob, director; Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, prof. Gabriela-Paraschiva Hisem, consilier educativ; Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret, prof. Alina Burlică; Cercul de handmade de la Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma”, Vama, coord. prof. Tiberiu Creciunescu.

Și tot artă, artă fotografică, în expoziția-galerie  „Copiii și inima Bisericii”, ce poartă semnătura domnișoarei Irina Ursachi, fotoreporter și director de departament la Sectorul Media și comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, partener în proiect.  O galerie-ipostaziere a „liturghiei copiilor” din liturghiile duminicilor și sărbătorilor petrecute de ei în bisericile și mănăstirile noastre, în care valorile de ordine sunt: credință, rugăciune, inocență, familie, prietenie, educație, cultură, speranță, lectură, generozitate, grijă față de creația lui Dumnezeu și iubire de semeni. Și-aș tot putea înșira, dar veți putea – în curând – revedea galeria despre care vorbesc.

Mai mult decât atât, în evenimentul nostru caritabil  am organizat și un salon de carte, „Școala Bisericii”, constituit din cărți semnate de copii și de tineri, de elevi și de profesori, oferite de autori tocmai pentru a contribui la reușita proiectului. De la copii, Revista școlii „ROpot”  și Revista cercului de lectură „Dincolo de cuvinte”, realizate de elevii Școlii Gimnaziale Berchișești, coord. prof. Loredana-Elena Dura, director;  dinspre profesori: prof. dr. Aurica Daneliuc, Colegiul Tehnic Rădăuți; prof. dr. Dumitrița Tănase, director adjunct la Colegiul national de Informatică „Spiru Haret” Suceava; Oana-Diana Onesim, de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava; Vasile Schipor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus; și, da, și Moara (mea) de gânduri, publicată la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ceasuri întregi, ne-au însoțit, și ne-au povestit, și ne-au sprijinit tinerii voluntari Andrei Lazăr, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei”, Sabina Ștefanovici și Ștefan-Horia Bistricean, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, și „Sânzienele” – Maria Maloș, absolventă de gimnaziu și șefă de promoție, de nota 10,  și Anamaria Ionesi – de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, că-i peste poate să ai spectacol de copii, de Sânziene, fără de Sânziene și fără tineri „frumos de urmat și lumii de arătat”.

Ne-am înfrățit cu Binele și Bunul a mers prin suflete împreună cu noi și ne-a ajutat. Putem începe să împlinim visul în jurul căruia ne-am adunat: Foișorul bunicilor cu dor, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca.

Un foișor în care „bunicii de la Solca” să se adune la povești în înserările calde de vară, în care să-i întâlnim și să ne așezăm cu ei la taifas, când îi vizităm și știm că le e dor să iasă din saloanele în care-și măsoară zilele la lumina de-afară. Un foișor al lor, chiar în curtea căminului în care-și înnumără zilele acestor ani. Nu-i chiar la îndemână și nici ușor de construit. Și suntem „aici”, dacă veți crede că ne (mai) puteți ajuta.

Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie,
coordonator de proiect

****

„Sânzienele copiilor”, maraton-festival cultural și filantropic pentru copii și tineret, ed. a II-a, este un proiect subsumatAnului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților, prin sectoarele Media și Comunicare și Educațional-Teologic (Învățământ) ale Centrului Eparhial Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava