Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

În satul Brăiești din comuna Cornu Luncii a fost dezvelit și sfințit bustul preotului Ioan Pohoață, cel care a construit prima biserică și prima școală din sat. Evenimentul a avut loc de hramul satului Brăiești în prezența primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

Ioan Pohoaţă (1864-1926) a fost primul preot şi primul învăţător al satului Brăieşti. ”Ion Pohoață a reprezentat o personalitate a epocii sale, fiind decorat de Majestatea Sa Împăratul de la Viena cu distincția „Crucea de aur pentru merite, cu Coroană”, atârnată de panglica „Medaliei pentru vitejie” în semn de recunoştinţă pentru ţinuta lui patriotică şi vitejească în faţa duşmanului. A fost paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” din Suceava, iar în anul 1900 vine în satul natal, Brăieşti. Dacă până în 1900 parohia Brăieşti era arondată celei din Băişeşti, iar copiii mergeau la Şcoala din Băişeşti înfiinţată în 1883, din 1900 Ioan Pohoaţă devine parohul satului Brăieşti, iar anul următor, datorită demersurilor făcute pe lângă Administraţia austriacă de la Gura Humorului, va înfiinţa Şcoala care va funcţiona în casa parohială, el fiind şi învăţător alături de Ion Beuca şi Simion Cojocar. Biserica şi Şcoala au luptat pentru emanciparea românilor din Bucovina care se confrunta cu grave probleme de rutenizare şi germanizare.

Conform „Gazetei de Transilvania” din 9 mai 1909, preotul Ioan Pohoaţă a fost numit membru pe viaţă al „Societăţii Române Ortodoxe din Viena”. Astfel, în zi de sărbătoare, fiind hramul satului Brăieşti, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, comunitatea noastră a adus un frumos omagiu prin dezvelirea bustului celui care a pus bazele luminării spirituale şi culturale a brăieştenilor şi nu numai.

Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi”, se menționează într- postare pe pagina de facebook a utilizatorului ”Cenaclul Pantazi”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava