Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, i-a adresat o interpelare ministrului economiei Dănuț Andrușcă, prin care vrea să afle de la acesta care este stadiul respectării planului de investiții de către companiile profitabile de stat. Dumitru Mihalescul i-a transmis ministrului economiei că încă de la începutul anului 2017, Guvernul a mandatat reprezentanții statului în adunările generale ale acționarilor sau în consiliile de administrație de la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în anii 2016, 2017, 2018, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

„Mai mult decât atât, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.29 din 30 martie 2017, prin care s-a modificat art.1 din Ordonanţa de Guvern nr. 64 din 30 august 2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, Guvernul a decis ca profitul nerepartizat pe destinaţiile prevăzute expres de ordonanță, să se repartizeze la alte rezerve şi să constituie sursă proprie de finanţare, putând fi redistribuit ulterior sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local în cazul regiilor autonome”, a precizat deputatul PNL de Suceava. El a spus că din execuția bugetară pentru primele patru luni ale anului 2018 a constatat faptul că veniturile nefiscale ale statului român sunt în creștere, de la 5,50 miliarde de lei în anul 2017, la 6,27 miliarde lei în 2018, acestea fiind alimentate în principal de profiturile repartizate de companiile cu capital integral sau majoritar de stat, „existând temerea majoră a nerealizării planurilor investiționale anuale, absolut necesare pentru ca acestea să rămână competitive și profitabile”.

Dumitru Mihalescul a adăugat că având în vedere precedentul Transelectrica, companie profitabilă care a intrat în anul 2017, pentru prima dată de la înființare, în situație de pierdere contabilă, vrea să afle de la ministrul economiei care a fost, în anul 2017 și în primele 5 luni din anul 2018, ritmul de realizare a investițiilor anuale programate pentru primele 20 de companii profitabile din România, la care statul este acționar integral sau majoritar. Mihalescul a solicitat o situație detaliată și defalcată pe fiecare companie în parte. El i-a mai cerut ministrului economiei să-i spună și cât de mare este riscul determinat de repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat pentru intrarea acestor companii în pierdere financiară în următorii ani. „Vă solicit să clarificați dacă, prin înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, statul român va pierde capacitatea de a impune decizii în companiile în care are statutul de acționar majoritar. Și nu în ultimul rând, solicit și o situație cu persoanele desemnate de Ministerul Economiei să reprezinte interesele statului român în CA/AGA în anii 2017-2018, din care să reiasă, pentru fiecare numire în parte, experiența profesională în domeniul în care persoana a fost numită”, a încheiat Dumitru Mihalescul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava