MOPAN Suceava

Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur a solicitat Guvernului României ca la prima rectificare bugetară să nu uite de judeţul Suceava, el solicitând alocarea de fonduri pentru deblocare investiții, cofinanțare proiecte europene, salarii, dar şi să prezinte o soluție pentru primăriile partenere în proiectul „utilităţi şi mediu”.

Gheorghe Flutur a precizat că Executivul a anunțat că va efectua prima rectificare bugetară din acest an în luna iulie. „Având în vedere că au fost exprimate foarte multe nemulțumiri atât referitor la construcția Bugetului pe 2015, cât și asupra modului în care s-au alocat fonduri comunităților locale, este esențial să tineți cont de propunerile noastre și ale reprezentanţilor structurilor asociative ale comunelor, orașelor și municipiilor”, a declarat Flutur, care a adăugat că „bugetul pe anul 2015 nu rezolvă problema administrațiilor publice și nu permite cofinanțarea proiectelor europene la nivel local, îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor români din mediul rural dar și din mediul urban și poate, cel mai grav lucru, acest buget blochează crearea de locuri de muncă și alungă tinerii din România”.

Liderul liberalilor suceveni a atras atenţia că peste jumătate dintre localitățile județului Suceava sunt în pragul colapsului, iar investițiile sunt blocate. El a arătat că în baza noilor criterii de alocare a fondurilor de la bugetul de stat, în județul Suceava multe localități nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare, cele mai multe primării au primit mai puțin decât anul trecut iar pentru 25 de localităţi alocările de la Guvernul României pe 2015 sunt zero. Flutur a mai spus că mai mult de jumătate din localitățile județului sunt în dificultate în ceea ce privește fondurile pentru derularea proiectelor de dezvoltare, iar în condiţiile în care sunt obligate să aloce toate veniturile proprii pentru funcționare, primăriile nu mai au bani pentru a fi asigurată cofinanţarea unor proiecte, nu mai sunt bani de investiții, motiv pentru care nu mai pot fi rezolvate probleme de interes major cu care se confruntă comunitățile locale.

„În țară, peste 300 de primării nu-şi pot finanţa proiectele în 2015, nu pot plăti cofinanţări, iar planurile pe care şi le-au făcut pentru anul în curs nu mai pot fi implementate. La rectificarea Bugetului Ministerul Finanțelor trebuie să ia în calcul alocarea de fonduri pentru dezvoltare localităților, proiecte de investiții în derulare, extinderea reţelei de apă, canalizare, staţii de epurare, drumuri, reparații și modernizare școli și grădinițe precum și necesarul de fonduri pentru menținerea în funcțiune a școlilor, iluminatului public, a rețelelor de drumuri. De asemenea, mai multe primării nu au bani nici să achite facturile la utilități, iar salariile angajaților sunt sub semnul întrebării. La rectificarea bugetară trebuie alocate fondurile pentru plata integrală a salariilor profesorilor, iar pentru acele primări care se confruntă cu probleme financiare, trebuie alocați bani astfel încât acestea să poată deconta cheltuielile cu naveta personalului didactic”, a precizat Gheorghe Flutur. El a mai adăugat că în cel mai scurt timp se impune și corectarea modului de bugetare a administrațiilor publice locale, iar prin Lege o parte din taxe ar trebui să revină la bugetul comunităților locale, de exemplu un procent din taxele pe construcții speciale sau un procent din impozitul pe venitul agricol.

Gheorghe Flutur a arătat că pentru prima rectificare bugetară a a făcut o serie de propuneri, pe care le-a mai prezentat și ca amendamente la Legea Bugetului pe 2015, respectiv alocarea de fonduri pentru finalizarea rutei ocolitoare 1 a Municipiului Suceava, finalizarea lucrărilor la Pârtia de Schi ”Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, echipamente și lucrări la Aeroportul Suceava, inițierea unui studiu fezabilitate (etapa 1) pentru Autostrada Siret-Suceava-București, lansarea proiectului de modernizare a E85 pe sectorul Roman – Suceava – Siret, sau începerea execuției și recuperarea întârzierilor la ruta ocolitoare Rădăuţi. La acestea se adaugă şi continuarea reabilitării clădirii Gării Ițcani, o grădiniţă cu program prelungit în cartierul Obcini din Suceava, extinderea clădirii şi mansardarea Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, reabilitarea termică a blocurilor şi inițierea unui proiect pentru construcția Sălii Polivalente din Suceava, sau demararea studiului în vederea implementării unui proiect de conectare și contorizare individuală a beneficiarilor de energie termică (căldură și apă caldă) din Municipiul Suceava. Flutur a mai precizat că alte proiecte importante care necesită finanţare sunt şi cele pentru continuarea modernizării punctelor termice și a rețelei de distribuție termică din Suceava, conectarea la alimentarea cu apă curentă și canalizare la unități școlare din județ, cofinanțarea proiecte de infrastructură rutieră – drumuri județene și comunale în județul Suceava, amenajarea de diguri şi regularizare râuri afectate de inundații, demararea Proiectului Național Cadastru Imobiliar gratuit pentru întreaga ţară, lucrările de întreținere la clădirile ce figurează în evidența Direcției de Cultură a Județului Suceava, reabilitarea şi amenajări exterioare și sitematizare verticală campus Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, şi nu în ultimul rând, cofinanțarea proiectelor privind crearea de reţele de alimentare de apă şi canalizare în localități din judeţul Suceava.

 

Flutur atrage atenţia asupra problemelor pe care le au localităţile din proiectul Utiliăţi şi mediu

Gheorghe Flutur a atras atenţia Guvernului României că o problemă deosebit de gravă pentru peste 60 primării din județul Suceava este legată de Programul Utilități și Mediu la standarde europene în județul Suceava.

El a amintit că administraţia judeţeană, împreună cu 61 de primarii din judeţ au contractat un credit extern de la Deutsche Bank London, în sumă de 86,3 milioane Euro, pe 25 ani, cu o perioadă de grație de 5 ani începând din anul 2005. Flutur a spus că acest credit a fost garantat de către Ministerul Finanţelor Publice, conform H.G. 484/2002, iar perioada de grație a creditului a expirat în octombrie 2010, după această dată, primăriile implicate în proiect ar fi trebuit să plătească peste 10 milioane Euro anual, rate și dobânzi aferente creditului.

„Începând cu anul 2008 administrația județeană a făcut demersuri și a organizat numeroase întâlniri cu părțile implicate (constructori, primării, Guvern, Ministerul de Finanțe, Ministerul Economiei) în vederea deblocării proiectului și identificării de soluții. Ca urmare, Guvernul de la acea dată s-a angajat să plătească ratele din bugetul de stat după epuizarea sumelor rămase disponibile din credit. Consiliul Județean Suceava și primăriile implicate au hotărât atunci ca regula referitoare la plata ratelor din creditul disponibil să se aplice doar pentru componenta gaz, urmând ca pentru componenta termoficare municipiile și orașele implicate să plătească ratele la credit din sumele încasate în urma exploatării sistemelor construite”, a spus Flutur. El a mai spus că în perioada 2011-2012, prin intermediul sumelor de echilibrare a bugetelor locale Guvernul a alocat bani pentru plata ratelor aferente componentei termoficare, localităților Câmpulung, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei și Rădăuți. „Ca urmare a demersurilor făcute la Guvern, vă solicit să precizați soluțiile pe care le aveți în vedere pentru sprijinirea localităților blocate practic de creditul de finanțare a Programului Utilități și Mediu la standarde europene în județul Suceava”, a încheiat preşedintele PNL Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava