Concert pascal
MOPAN Suceava

Înfrățiri în masă la Fălticeni. 11 localități din zona Fălticeni s-au înfrățit cu tot atâtea localități din Raionul Orhei- Republica Moldova. Este vorba de municipiul Fălticeni și comunele Cornu Luncii, Vadu Moldovei, Preutești, Baia, Boroaia, Berchișești, Dolhești, Fântâna Mare, Slatina și Hîrtop pe de o parte și orașul Orhei și comunele Brăviceni, Susleni, Chiperceni, Mălăiești, Piatra, Puțintei, Ciocâlteni, Cucuruzeni, Donici și Mitoc de partea cealaltă. Evenimentul a avut loc sîmbătă, 15 octombrie, în sala mare a Primăriei municipiului Fălticeni în deschiderea Tîrgului Mărului aflat la cea de-a XIII-a ediție. Înfrățirea a fost parafată de cei 22 de primari prezenți la Fălticeni și binecuvântată de preotul din Cornu Luncii care i-a îndemnat pe toți cei prezenți la eveniment să spună rugăciunea ”Tatăl Nostru”.

Primarul de Fălticeni Cătălin Coman a arătat că aceste înfrățiri sunt extrem de importante pentru dezvoltarea comunităților respective. ”Scopul acestor înfrățiri este în primul de a ne cunoaște foarte bine și de a face schimburi de experiență care să aibă ca finalitate dezvoltarea localităților. Nu în ultimul rând ne dorim ca împreună să derulăm proiecte cu fonduri europene pentru bunăstarea comunităților și a cetățenilor. Noi ca primari avem această obligație. România este țară membră a Uniunii Europene iar Moldova are statut de pretendent și va beneficia de fonduri de preaderare așa cum a beneficiat și țara noastră până în anul 2007 când a aderat. Vor fi bani europeni pe proiecte transfrontaliere pe care noi trebuie să-i atragem împreună. Vom face proiecte comune pe domenii de interes pentru comunitățile noastre”, a spus Cătălin Coman. El a lăsat la latitudinea primarilor să-și aleagă localitățile cu care vor să se înfrățească. ”Vă urez să aveți parte de înfrățiri fructuoase și de succes și dacă îmi permiteți v-aș sugera să vă înfrățiți doamnele cu doamnele și domnii cu domnii dar decizia vă aparține”, le-a trasmis primarul de Fălticeni celor 22 de primari.

Cele 22 de localități vor colabora pentru implementarea de proiecte transfrontaliere cu fonduri europene

La rândul său, șeful delegației primarilor moldoveni, Tudor Golub- președintele Raionului Orhei, a mulțumit gazdelor pentru primirea călduroasă exprimându-și încrederea că aceste înfrățiri vor fi benefice pentru comunități. El speră ca primarii din raionul Orhei să aibă parte de experiența omologilor lor din zona Fălticeni în privința atragerii de fonduri europene fiid convins că aceștia îi vor ajuta în realizarea de proiecte europene. Tudor Golub a informat că Raionul Orhei numără în jur de 126.000 de locuitori din care 32.000 trăiesc în orașul Orhei oraș comparabil din acest punct de vedere cu municipiul Fălticeni. ”Suntem axați mai mult pe agricultură ca și dumneavoastră. Suntem o zonă cerealieră și viniviticolă. Sunt vii și livezi dar nu mai vii și livezi și te duci ci poți să rămâi acolo”, a glumit Golub. Unul dintre artizanii acestor înfrățiri este primarul de Cornu Luncii, Gheorghe Fron, care recent a făcut o deplasare în Raionul Orhei pentru a pregăti terenul. ”Sper ca cetățenii noștri să fie mândri de ceea ce vom face noi de acum încolo”, a spus Fron. Pentru ca cele 11 înfrățiri să fie valabile și juridic în perioada următoare vor fi solicitate avizele de la ministerele afacerilor externe și interne ale celor două țări iar în final vor fi supuse aprobării Consiliilor Locale respective.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava