Concert pascal
MOPAN Suceava

După „epoca latină”, Cupa Campionilor Europeni a intrat într-o „mini-eră” germană! În 1970, competiţia a fost câştigată de Feyenoord Rotterdam, echipă antrenată de celebrul tehnician austriac Ernst Happel. La Milano, în fieff-ul lui Inter şi AC Milan, olandezii au învins gruparea Celtic Glasgow, echipa lui Jock Stein. La batavi evoluau pe atunci Israel, Laseroms. Van Duivenbode, Van Hanegem, Treijtel, dar şi austriacul Wery şi suedezul Kindwall.

După acest succes a lui Feyenoord a venit perioada de glorie a marelui Ajax Amsterdam preluată din „mers” de compatriotul nostru Ştefan Covaci (Kovacs de fapt). Formaţia olandeză a învins Panathinaikos Atena cu 2-0 în 1971. În acest sezon al Cupei Campionilor Europeni, câştigătoarea en-titre Feyenood Rotterdam a fost eliminată în primul tur de UTA Arad!
Ajaxul „blond” i-a „liniştit” apoi pe italieni. În 1972 i-a învins pe Internazionale Milano cu 2-0, iar în 1973 pe Juventus Torino cu 1-0. Şi pentru ca „amaretto” să fie complet, Ajax Amsterdam i-a bătăt şi pe cei de la AC Milan cu 6-0 în Supercupa Europei!
Este de reţinut formula standard a uneia dintre cele mai frumoase echipe europene a tuturor timpurilor:
Stuy – Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol, Haan, Neeskens, G.Muhren, Rep, Cruyff şi Keizer. „Veteranii” îşi aduc aminte stilul Ajax, toţi jucătorii fiind deosebit de relaxaţi şi purtau plete.
Pe firmament după perioada Ajax a început sî apară o nouă stea: Bayern Munchen. Până să se desfăşoare, nemţii au primit câteva corecţii de la olandezi, 5-0, 2-1, 4-0. În 1973 a început „exodul” olandezilor. Neeskens şi Cruyff au plecat la FC Barcelona, Johhny Rep la Valencia, Haan la Anderlecht, Suurbier la Schalke 04 şi Muhren la Celtic.
Cum Ajaxul s-a destrămat, în 1974 câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni a fost Bayern Munchen, această finală fiind singura rejucată din istorie. A fost 1-1 cu Atletico Madrid, ibericii au marcat prin Luis în minutul 112 la o gafă a apărării germane, egalarea venind în minutul 119 după un şut fenomenal a lui Schwarzenbeck. La rejucare Bayern s-a „distrat” spaniolii învingându-i cu 4-0 prin golurile marcate de Gerd Muller şi Honess.
În 1975 Bayern Munchen a învins în finală pe Saint-Etienne cu 2-0, iar în 1976 a trecut de Leeds United cu 1-0. La bavarezi jucau nume sonore ale acelor vremuri precum Sepp Maier, Gerd Muller, Franz Beckenbauer, Schwarzenbeck, Uli Honess, Roth, Augenthaler, dar şi suedezul Thorstensson şi iugoslavul Oblak!
Finalul deceniului şapte în CCE a aparţinut englezilor. În 1977 FC Liverpool a învins în finală cu 3-1 Borussia Monchengladbach care o detronase pe Bayern. Apoi în 1978 FC Liverpool a trecut cu 1-0 de FC Bruges. La „cormorani” evoluat pe atunci portarul Clemence, Keegan, Fairclough sau McDermott.

În 1979 parcă de nicăieri a u apărut „pădurarii” de la Nothingham Forest, care după 2-0 şi 0-0 cu Liverpool a învins revelaţia FF Malmo cu 1-0, scor reeditat în 1980 cu SV Hamburger SV.
„Pădurari” îl aveau la cârmă pe experimentatul Brian Clough şi aveau doi atacanţi de mare viteză Birtles şi Woodcock şi pe primul jucător de culoare din naţionala Albionului, fundaşul lateral dreapta Viv Anderson.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava