Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Mișcarea Renașterea Bucovinei și Moldovei & Holtis, împreună cu administrația Parcului Național Călimani, și cu sprijinul Tășuleasa Social&VMT, echipa de la pârtia Toplița și autoritățile județnee vor organiza competiția „Maratonul Centenarului”. Competitia se va desfasura intr-un format inedit, respectiv trei probe de alergare montană, (trail & Nordic walking si mountain-bike), simultane, cu lungimi si start din zone diferite (simbolizand cele trei provincii istorice romanesti), dar cu un finish comun. Astfel, toti sportivii si/sau participantii urmează sa se “uneasca” simbolic pe platoul dintre varfurile Negoiul Romanesc si Pietricelul. Aici se va savarsi o slujba de Te-Deum si de sfintire a unui Drapel Național, care va avea dimensiuni impresionante (4x12m), care va fi arborat pe Varful Negoiul Romanesc.

Potrivit organizatorilor, proba de Maraton si Mountain Bike va fi cu plecare de la cantonul Silvic Tihuta pe traseul VMT-ului și va fi organizata cu sprijinul Tasuleasa Social & Tiberiu Useriu. Proba de Semimaraton va fi cu plecare din Zona Toplita și va fi organizata impreuna cu Asociatia “A FI ALTFEL”, cu sprijinul Autoritatilor Harghiene si/sau Toplitene, a Echipei de la Partia Toplita & Co etc. Nu în ultimul rând, proba de cros de 10 km, cursa copiilor si cursa populara cu plecari din Gura Haitii/cariera de sulf, cat si evenimentele de dupa cursa, vor fi co-organizate de catre Mișcarea Renașterea Bucovinei și Moldovei și Parcul Național Călimani, „Maratonul Centenarului” va avea loc pe 30 iunie 2018.

Organizatorii au anunțat că în trecut, până în anul 1914, în masivul Călimani se desfășura celebra manifestare romaneasca – „Nedeea din Călimani”.

Nedeea de la Călimani a fost o ampla manifestare naționalista a românilor din cele trei provincii istorice: Bucovina, Moldova şi Transilvania. Ea unea, în fiecare an, pe parcursul câtorva zile, romanii despartiti de realitatile politice de atunci.

Nedeea se desfăsura langa Rezervaţia Naturală „Sf. 12 Apostoli” (Sarbatoriti pe data de 30 iunie), în jurul bornei de hotar care despărţea Moldova de Bucovina şi Transilvania, pe actualul traseu tematic – Calea Sf 12 Apostoli (care din anul 2019 va deveni o competitie de alergare montana de sine statatoare).

Se transportau pe cai merinde pentru marea sărbătoare cat si diverse produse sau animale ce urmau să fie destinate schimbului. În acest cadru — sumar definit — în fiecare an, în ziua de 29 iunie, în prezenţa a mii de români, se deschidea nedeea. Targul si petrecerea durau uneori toată noaptea. Feeria peisajului de noapte, al nedeii, de altădată, a rămas de neuitat în memoria multor generaţii. În aceste condiţii se regăseau şi se închegau prietenii, oficiindu-se chiar şi numeroase căsătorii. În timpul horelor, se auzeau cîntece şi strigături de chemare la luptă pentru unitate naţională.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava