Concert pascal
MOPAN Suceava

Sâmbătă, în jurul orelor 19:30, în timp ce efectuau activități de patrulare pe DJ 178D, în interiorul orașului Cajvana, polițiștii din cadrul Poliției acestui oraș a efectuat semnal regulamentar de oprire unui moped care avea direcția de deplasare dinspre comuna Todirești către Arbore. Conducătorul mopedului nu s-a conformat semnalului motiv pentru care polițiștii au început urmărirea acestuia cu autospeciala din dotare, cu folosirea semnalelor acustice și luminoase. În momentul în care mopedistul a intenționat să pătrundă pe str. Cajvana, acesta a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a căzut pe partea carosabilă, ce era parțial acoperită cu pietriș. Ca urmare a impactului, conducătorul mopedului a suferit leziuni ușoare, fapt pentru care a fost solicitată prezența unui echipaj medical la locul producerii evenimentului rutier.  S-a stabilit identitatea conducătorului mopedului în persoana unui minor în vârstă de 14 ani, din orașul Cajvana.

Pentru înlăturarea oricăror suspiciuni cu privire la un posibil impact între cele două vehicule, conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilometru, rezultatele fiind negative atât în cazul conducătorului autospecialei de poliție cât și în cazul mopedistului.

Cu privire la mopedul în cauză, s-a stabilit faptul că acesta aparține unui bărbat, în vârstă de 68 de ani, din orașul Cajvana (bunicul minorului), iar în seara de 29.07.2023 minorul l-a luat de la domiciliul comun, fără consimțământul proprietarului, punându-l în circulație pe drumurile publice de pe raza orașului Cajvana.

Totodată, proprietarul mopedului, respectiv bărbatul de 68 de ani, a fost identificat la locul evenimentului și a prezentat polițiștilor cartea mopedului, ocazie cu care s-a stabilit faptul că seria înscrisă în documentul vehiculului nu coincide cu cea poansonată pe moped, precizând totodată că nu deține alte documente.

Cu ocazia cercetării locului faptei și a examinării criminalistice a celor două vehicule s-a constatat faptul că între autospeciala și moped nu a existat impact care să determine producerea evenimentului rutier. S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă”, faptă  prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal și „furt în scop de folosință”, faptă prev. și ped. de art. 230 alin. (1) din Codul Penal, toate cu aplicarea art. 113 alin. (1) din Codul Penal.

Polițiștii atrag încă o dată atenția tuturor șoferilor să nu își pună în pericol viața proprie, dar și a altor persoane prin gesturi ce nu respectă măcar o proporționalitate logică între gravitatea abaterii rutiere, urmările în plan juridic și potențialele consecințe tragice.

Neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție și un act de sfidare a legii și autorității, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire.

Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substențe interzise de către șoferi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava