Concert pascal
MOPAN Suceava

Pe 11 noiembrie se celebrează în Polonia una dintre cele două cele mai importante sărbători naționale care comemorează redobândirea de către Polonia a independenței după 123 de ani de ocupație străină în urma împărțirilor. Pe 10 noiembrie 1918 la Varșovia a sosit Józef Piłsudski, fiind eliberat din Magdeburg, iar pe 11 noiembrie i-a fost încredințată conducerea armatei poloneze. În aceeași zi, datorită încheierii armistițiului la Compiègne, s-a încheiat Primul Război Mondial.

Această sărbătoare a fost stabilită în anul 1937. Până în anul 1936 celebrările aniversărilor redobândirii independenței aveau un caracter strict militar. Aceasta a fost anulată în 1945 și restabilită după căderea comunismului, în 1989, ca Zi Națională a Independenței.

Principalele manifestări de stat cu participarea președintelui RP și a autorităților celor mai importante se desfășoară în Varșovia în Piața „Mareșal Józef Piłsudski”, în fața Mormântului Eroului Necunoscut.

11 noiembrie este în Polonia zi liberă legală.

Polonezii din toată lumea sărbătoresc Ziua Națională a Independenței, la fel și diaspora poloneză din România. În acest an nu este posibilă, ce-i drept, sărbătorirea în comun, dar cu siguranță în această zi deosebită suntem toți împreună cu gândul, foarte mândri că aparținem unei mari familii poloneze.

Elevii care învață limba polonă în Păltinoasa, Suceava, de la Școlile din Moara, Poiana Micului sau Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au avut ocazia să se familiarizeze cu istoria sărbătoririi Zilei Independenței. De asemenea, au participat la acțiunea „Niepodległa do hymnu” de intonare a imnului polonez.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava